5 tips voor het verzorgen van je sneakers

Je kent het wel, je hebt net je nieuwste (en aller witste) sneakers aan als je onverwachts Neêrlands zwaarste regenbui ooit trotseert. Dat is balen, je had ze met zoveel liefde behandeld en nu zien ze eruit als je afgetrapte festivalsneakers. Geen paniek! Want COLLONIL heeft een splinternieuwe verzorgingslijn ontwikkeld speciaal voor sneakers; de COLLONIL CARBON LAB lijn. In samenwerking met Hikmet Sugoer, een welbekende naam in de sneakerwereld, is er gezocht naar een strakke productlijn die effectief en duurzaam is. Niet alleen je verregende sneaker, maar zelfs die afgetrapte festivalsneaker krijgt hiermee een tweede kans! Bedankt Hikmet😉!

1. Voorkomen is beter dan genezen

Laten we dan maar meteen met de deur in huis vallen. Voorkomen is beter dan genezen. Had je die verregende sneakers van tevoren goed ingespoten met een water- en vuilafstotende spray zoals de CARBON PROTECTING SPRAY, dan was er nu (bijna) niets aan de hand. De spray is speciaal ontwikkeld voor sneakers en zorgt voor een onzichtbaar beschermingslaagje. Dit laagje zorgt ervoor dat water van de sneaker afdruipt en vuil niet in de de schoen kan trekken. De spray is geschikt voor alle materialen.

2. Check je materiaal

Gebruik niet zomaar ieder product op alle schoenen. Elk materiaal heeft een specifieke reiniging nodig. Check dus goed van welk materiaal je schoen is en welk product je moet gebruiken. Wil je daar niet mee zitten? De CARBON CLEANING FOAM is geschikt voor alle sneakermaterialen. Supermakkelijk en snel in gebruik. 

3. Details, details, details…

Details dus! En daarmee doelen we in het bijzonder op de veters en de zoolranden van de sneaker! Als je ooit-zo-witte veters nu smoezelig grijs zijn, is het tijd voor een wasbeurtje. Stop de veters in een waszakje en was ze op 40 á 60 graden. Als ze er dan nog niet parelwit uitkomen, dan is het echt tijd voor een paar nieuwe veters😉. 

De zolen van je sneaker krijgen het meest te verduren. Ze raken rechtstreeks de vieze straten en stoten regelmatig ergens tegenaan. Een goede reiniger is dan ook zeer welkom. De CARBON MIDSOLE CLEANER is, de naam zegt het al, speciaal gericht op het schoonmaken van de zoolranden. Doe wat van het product op een droge doek en wrijf het met een roterende beweging goed in de randen. Je zult zien, de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je daarna de CARBON MIDSOLE SEALER (lancering medio mei 2019) gebruikt, breng je een beschermende laag aan die voorkomt dat vuil diep in de zoolranden kan doordringen en UV-straling tegenhoudt. Je zolen zijn weer als nieuw.

Vervuiling op je sneaker en de zoolranden kun je weggummen met speciale blokjes. de CARBON LAB – verzorgingslijn heeft twee soorten, namelijk de CARBON SPOT CLEANER en de CARBON NUBUCK EN SUEDE CLEANER. De SPOT CLEANER is bedoeld voor ruwere leersoorten. Hiermee pak je hardnekkig vlekken en vervuiling op je sneaker aan. Doordat de SPOT CLEANER afbrokkelt bij gebruik, vernieuwt het zichzelf. Zo kun je het blokje voor al je sneakers gebruiken. DE NUBUCK en SUEDE CLEANER heeft twee kanten. Met de rubberkant kun je lichte vervuiling, zoals straatvuil weggummen, met de crêpekant kun je vervuiling in de randen en naden van de sneaker te lijf gaan.

4. Voorkomen is beter dan genezen 2.0

Leer heeft veel te verduren. Van strooizout in de winter tot de brandende zon in de zomer en alles daartussenin. Het heeft daarom de juiste voeding nodig om soepel te blijven. Je kunt het leer voeden door de schoen in te vetten met een wax, maar voor een sneaker is dit niet ideaal. Een sneaker bestaat bijna nooit helemaal uit leer. Hikmet en COLLONIL hebben ook daar een mooie oplossing voor gevonden, namelijk de CARBON SNEAKERCARE. Dit is een spray die zowel, ruw als glad leer mooi en soepel houdt en daarnaast te gebruiken is op combinaties van mesh & leer. Ideaal voor alle sneakers.

5. Denk aan je medemens 😉

Zitten je lieftallige voetjes de hele dag opgesloten in sneakers, dan kan het zijn dat je sneakers na verloop van tijd wat (zacht uitgedrukt) onprettig beginnen te ruiken. Niets om je voor te schamen. Maar, om de geur voor te zijn en je medemens te ontlasten, kun je een schoendeodorant gebruiken. Niet je mensendeodorant in je schoen spuiten! Daar wordt het alleen maar erger van. De CARBON ODOR CLEANER ruimt de geur op en doodt de bacteriën die het veroorzaken. Hierdoor blijft de geur langer weg.