Zo houd je je pumps in shape!

Bijna iedere vrouw heeft wel een paar (of meer;)) hakken in de kast staan. In deze blog vertelden we al hoe de juiste zooltjes het leven op hakken een stuk aangenamer maken. Dit keer geven we je handige tips om je pumps zo lang mogelijk mooi te houden.

Verzorgen

Allereerst zijn de juiste verzorgingsproducten uiteraard erg belangrijk. Zo gebruik je bijvoorbeeld Collonil Carbon Pro om schoenen van glad leer, suède, nubuck en textiel te impregneren, zodat het materiaal vuil- en waterafstotend wordt. Collonil Carbon Wax kun je ook  gebruiken op schoenen van glad leer. Deze spray heeft naast een beschermende werking ook een verzorgende werking op het leer. Voor suède en nubuck, kun je ook de speciale Collonil Suède en Nubuck spray gebruiken. Deze spray heeft een kleuractivering, waardoor suède en nubuck weer opgefrist worden. Na het inspuiten moet je glad leer uitwrijven en suède opruwen.

Reinigen doe je met een speciale schoenreiniger, zoals bijvoorbeeld de Collonil Clean & Care. Deze reiniger breng je aan met een doek, borstel of spons. Zoals de naam al zegt, reinigt en verzorgt het materiaal van de schoen.  De Collonil Carbon Complete reinigt en verzorgt nog net iets intensiever én heeft een beschermende werking. Met deze producten reinig je de materialen diep en zien ze er weer als nieuw uit.   

Beschermen, verzorgen en reinigen is nog niet alles dat je voor je hakken of pumps kunt betekenen. Met een schuimspanner zorg je ervoor dat de pump in de juiste vorm blijft, leerplooien worden voorkomen én nare geurtjes geen kans krijgen. Voor lakschoenen is het gebruik van een schuimspanner extra belangrijk.

Lakschoenen en spanners

Lakleer verzorg je op een andere manier dan glad leer, suède of nubuck. Omdat lak een synthetische laag over het leer is, absorbeert het materiaal niet. Het impregneren van een lakschoen is daarom ook niet nodig. Wel is het aan te raden om de schoen verzorgen met de Collonil Lack Mousse om het materiaal soepel te houden en de kans op scheurtjes te verkleinen. Collonil Lack Polish gebruik je vervolgens om het materiaal minder statisch te maken voor stof en vuildeeltjes. Naast de juiste verzorging is het juist voor lakschoenen belangrijk om een schuimspanner te gebruiken. Lak heeft de neiging om te gaan scheuren in de loopplooien. Dit komt doordat de schoen constant in een plooi gelopen wordt. Om de kans op scheuren te verkleinen, is het belangrijk om de lakschoen na het dragen terug te brengen in de originele vorm en ze  op spanning te houden. Dit doe je, je raad het al, met een schuimspanner!

Soorten schuimspanners

Pumps komen in verschillende soorten en maten. Een gewone houten spanner past niet in een pump. Mede daarom zijn schuimspanners in de wereld gekomen. Een schuimspanner, past zich aan de vorm van de schoen aan en houdt ze zo in topconditie. Het merk Nico maakt schoenspanners in heel veel verschillende soorten en maten. Zo heb je een speciale schuimspanner voor pumps met een ronde neus, een vierkante (ultrakarree) neus en een puntige neus. Naast verschillende vormen, heb je ook nog spanners met en zonder veer. De spanners met veer zijn ideaal voor dichte hakschoenen. Door de druk van de veer blijft de neus van de schoen perfect gespannen.

Dichte pumps

Open pumps

Voor open schoenen is een spanner zonder veer maar met handgreep ontwikkeld. Deze spanners schuif je voorin de pumps en blijven daar strak zitten.

Nare geurtjes voorkomen

Met een schuimspanner voorkom je ook nare geurtjes in je schoen. Voor een pump is dit extra belangrijk, want in een pump draag je vaak blote voeten. Schuimspanners hebben zilverionen(draden) die bacteriën remmen en zo nare geurtjes voorkomen. Als je  hakken of pumps ondanks het gebruik van een schuimspanner wat gaan ruiken, kun je altijd nog terugvallen op de Collonil Breeze spray. Dit is een schoendeodorant die onaangename geuren niet alleen maskeert, maar ook de bacteriën doodt die de geur veroorzaken.