In de spotlight: Schutrups Schoenen

2024 is net fris gestart, maar we blikken nog even terug naar 2023, want dat was toch wel hét jaar voor Schutrups Schoenen in het Drentse dorpje Exloo. Een jaar waarin zoveel is gebeurd en waarbij de kers op de taart, of beter gezegd ‘de kroon op het werk’ werd gezet. 2023 is namelijk het jaar dat Schutrups Hofleverancier is geworden. Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar uiteindelijk kwam de burgermeester namens de koning met het verlossende woord. Het feest kon beginnen! En net als alles bij Schutrups, werd er groots uitgepakt. Niet een klein feestje, maar een volledige feestweek werd er georganiseerd om 100-jaor Schutrups te vieren samen met alle gewaardeerde klanten, leveranciers en (oud)personeelsleden. Want het Drentse ‘noaberschap’ is nog goed voelbaar bij Schutrups: je doet het samen. We interviewen de zusjes Lisa en Roos Schutrups die op dit moment samen met hun vader Jan aan het roer staan van het bedrijf.

“Dat we staan waar we nu staan, was niet vanzelfsprekend, begint Lisa. Mijn zusje en ik hadden beiden een andere carrière voor ogen. Onze vader pushte ons niet om het stokje over te nemen dus we gingen studeren. De omslag kwam op het moment dat onze vader tijdens Kerst vertelde dat hij de zaak verkoopklaar aan het maken was. Toen drong het tot ons door dat we ons familiebedrijf aan het kwijtraken waren, dat wilden we helemaal niet! Die dag hebben we de keuze gemaakt om de nieuwe opvolgers te worden. Onze vader was natuurlijk blij met dit besluit maar verzocht ons met klem dat we eerst een voetgerelateerde opleiding gingen volgen. Persoonlijke aandacht en specialistische kennis zijn dé speerpunten van het bedrijf, dus ook wij moesten alle ins en outs over voeten leren voordat we mochten aantreden. Een opleiding podologie werd niet aangeboden in onze directe omgeving dus hebben we besloten om alles in-house te doen. In 2017 hebben we samen met het Drenthe College, UWV, de gemeente en de Academie voor Podologie onze eigen Academy opgezet. Hierdoor hebben we op dit moment al ruim acht getalenteerde voetspecialisten Register podologen  mogen verwelkomen. Op deze manier kunnen we onze klanten deskundig adviseren en bieden we tegelijkertijd banen in de krimpregio waarin we zitten.”
Schutrups is meer dan alleen een winkel. Regelmatig worden er events georganiseerd zoals wandeldagen en modeshows, maar ook meer out of the box ideeën zoals Schutrups Inside (Voetbal Inside, maar dan toegespitst op Noord-Nederland). Veel ideeën komen uit de koker van Jan, want hij is super creatief en denkt vaak buiten de gebaande paden. Ook wordt er veel inspiratie opgedaan in het buitenland, tijdens citytrips, beursbezoeken etc.

Regelmatig wordt de kennis van het verkooppersoneel bijgespijkerd, zodat ze maximaal advies kunnen uitbrengen. “Ook op het gebied van schoenverzorging vinden wij dit belangrijk. Het aanbieden van verzorgingsproducten bij schoenen is natuurlijk een manier van bijverkoop, maar wij vinden het ook belangrijk dat hiqh quality schoenen goed onderhouden worden, zodat de klant er nóg langer plezier van heeft en daarmee ook duurzaam bezig is,” aldus Roos.
“We hebben een café in de winkel, een koffiehoek met erg goede koffie. Dit zorgt voor een huiselijke sfeer en hier blijven klanten gerust even een tijdje zitten.” Men neemt de tijd, dus als ze hier moeten wachten op de service van hun favoriete verkoper hoor je niemand klagen. Ook komen er trouwe klanten uit het hele land jaarlijks terug omdat ze na een vakantie in Drenthe hetzelfde gevoel niet konden vinden bij een winkel bij hen in de buurt. Dat is toch wel het mooiste compliment dat je kunt krijgen!