In de spotlight: Sinke Schoenmode

 

Sinds corona hebben we massaal het wandelvirus te pakken gekregen. De simpele goedkope wandelschoenen die werden aangeschaft om de nieuwe hobby te ontdekken, worden nu ingeruild voor goede wandelschoenen die de juiste steun en stabiliteit bieden. Daarvoor moet je bij een specialist zijn, in de regio Walcheren denk je hierbij meteen aan Sinke Schoenen. De Zeeuw Jacco Pleune runt hier de toko en ze gaan als een speer. Met de nadruk op ‘ze’, want, zegt Jacco “we doen dit absoluut als team”.

Sinke Schoenen is sinds 1904 een begrip in de regio. Ooit opgericht als schoenmakerij en in de loop der jaren steeds verder uitgegroeid tot schoenenwinkel. Naast modieuze comfortschoenen, bood Sinke Schoenen ook jarenlang ruitersportartikelen aan. Twee en een half jaar geleden ging het roer om. De ruitersportartikelen gingen de deur uit. “Dit was het niet meer voor ons. De markt is aan het veranderen. Ruitersportartikelen worden tegenwoordig vaak alleen nog maar online verkocht en hierbij gaat de consument meestal puur en alleen voor de goedkoopste prijs. Advies op maat en goede service bieden is waar wij krachtig in zijn, we moesten het daarom over een andere boeg gooien.” Een spannende stap wat risico’s met zich meebrengt, maar Jacco ging er volledig voor. In outdoor schoenen zag hij een gat in de markt.

Uit heel Zeeland weten ze het kleine dorpje Serooskerke te vinden. Dit zien ze terug in hun nieuwe kassasysteem, waarin de woonplaats van nieuwe klantenkaarten wordt geregistreerd. Sinke Schoenen biedt een goede en eerlijke service, waar mensen graag een stukje extra voor willen rijden. Van elke schoen in het assortiment kennen ze de specificaties en met de meetcomputer worden voetafdrukken tot in de detail geanalyseerd.

Ook geven ze de klant altijd verzorgingsadvies mee. “Mensen denken soms dat GORE-TEX geen verzorging nodig heeft omdat het waterdicht is, maar deze gedachte is niet juist. GORE-TEX-bevindt zich aan de binnenkant van de schoen. Dat betekent dat het boven­ma­teriaal, van bijvoorbeeld leer, met regelmaat moet worden onder­houden. Het is en blijft een natuurproduct. We zitten hier natuurlijk aan de zee en onze klanten maken vaak lange wandelingen over het strand, maar er is niets zo slecht voor schoenen als zout water! Dit probeer ik de klanten ook altijd goed in te prenten.”

Binnenkort word het magazijn uitgebreid want er is ruimtetekort ontstaan. Dit is uiteraard een goed teken en dit biedt hoop voor de toekomst.

Neefje Ramon (19) werkt mee in de zaak zoals Jacco er zelf ook als kind ingerold is. Beetje bij beetje zal Ramon het stokje van Jacco overnemen zodat Sinke Schoenen weer een hele nieuwe generatie blij kan maken.